top of page

Skolestart i Sudan - takket være dere!

Det er tid for skolestart, ikke bare i Norge, men også for 13 av "våre barn". Her i Sudan startet skolen for ca en måned siden, men ikke alle barna begynte på skolen av den grunn. I denne artikkelen kan du lese litt om hvordan vi har jobbet for å få 13 barn tilbake til skolebenken.

Vil du bidra til arbeidet? Det er mulig å vippse over penger. VIPPS-nummeret vårt er 99527. Merk gjerne bidraget "skolestart".

Mange grunner til frafallet

I Sudan er det flere barn som dropper ut av skolen allerede fra andre og tredje klasse for å begynne å jobbe eller hjelpe til hjemme. De fleste av barna som kommer til oss på senteret har sluttet på skolen. Noen er små, andre har fullført barneskolen, men vil ikke gå ungdomskolen. Det er ulike grunner til at de slutter, noen får ikke til og har ikke familie til å hjelpe seg med lekser, noen er fattige og blir sendt ut for å jobbe for å tjene penger til mat. Noen foreldre mener at når de kan lese å skrive så får det holde, skole er ikke så viktig, jobb er viktigere. Noen har også flytta og ikke registrert barna på skolen tidsnok og så er skolen full, eller de klarte ikke prøven på slutten av året, og må derfor gå året om igjen men vil ikke det.

Veien tilbake

Siden skolen startet har vi snakket med mange gutter og jenter. Noen uttrykte med en gang at de gjerne ville tilbake på skolen, mens til andre måtte vi forklare at skole er bedre enn jobb i lengden. Vi har snakket med foreldrene deres, og noen ble kjempeglade for at vi kunne hjelpe dem med å få barna tilbake på skolen, mens andre trengte litt overtalelse.

Vi har gjort klar skolebøker, pennal, skoleuniform og sekker til alle. Noe av utstyret har enkelte foreldre betalt for selv, mens andre ting har blitt sponset av lokale donorer. Resten har blitt dekket av Fra tigging til trygghet - altså dere! Vi har skrevet brev til minister for utdanning, og til rektorene på skolene for å sørge for at barna får skoleplass, og vi har forsikret foreldrene om at vi sponser lunsj til barna hver dag så lenge de er på skolen.

Vil du sponse lunsj eller skolesaker til barna? VIPPS-nummeret vårt er 99527. Merk gjerne bidraget "skolestart".

Veien videre

Endelig denne uka var 13 barn klare. For dem har det vært første skoledag nå, en dag de har lengtet etter siden de andre barna begynte på skolen for en måned siden.

Snart starter vi med leksehjelp hver lørdag så ingen skal slutte på skolen fordi de ikke får det til.

Vi jobber også med 14 andre barn som har vært ute av skolen lenge, eller aldri gått på skolen og derfor må begynne på en egen skole for store barn som ikke kan lese og skrive eller regne.

Her er brødrene Tahir, Hussain og Habib sammen med vår ansatte Osman og den ansvarlige læreren (helt til venstre). Den stolte storebroren passer på dem, siden dette er deres første skoledag på lenge. I bakgrunnen kan dere se skolen de har begynt på.


Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page