top of page

Et år i Sudan

Ett år, en familie på fem, et senter for gatebarn og mange skjebner. Ingvild deler høydepunktene fra fjoråret!

– Da vi forlot norsk jul ved inngangen til 2017, visste vi litt hva vi gikk til, sier Ingvild Kilen Rørholt.

– Taha er jo fra Sudan, og jeg har bodd der tidligere. Likevel var det en følelse av å legge ut på eventyr da vi sammen med barna pakket ned alt og dro til Sudan for et helt år, sier hun.

Tre mål for året

Ingvild forteller at de hadde tre mål for året: - Vi ville at barna skulle lære seg godt arabisk, bli godt kjent med familien og sudansk kultur og historie, og vi ville starte et senter for barn som jobber eller bor på gata i Kassala.

Super styreleder og sudansk dugnadsånd

- Det første vi gjorde var å begynne å lete etter lokaler, og snakke med lokale myndigheter og andre som kunne bidra, sier Ingvild. Hun viser oss bilde av styrelederen de fikk med seg til å starte opp "From street to safety Sudan": - Denne fantastiske dama, som ble valgt til styreleder, hjalp oss å få på plass en avtale med myndighetene, både på kommune- og delstatsnivå. Vi fikk avtalen på plass, og myndighetene stilte med tomt, og tildelte oss to sosialarbeidere, forteller hun videre.

Selve senteret ble bygget på dugnad sammen med frivillige. I april 2017 var de klare til åpning: – De første to dagene skulle vi egentlig bare gå rundt å fortelle om tilbudet på senteret, men allerede etter en time begynte barna å komme. Bildet nedenfor er fra morgenen på dag to – barna nyter å få leke litt, sier Ingvild.

- Tanken med senteret er todelt, forteller Ingvild. - Barna skal få et sted å leke, hvile, snakke med trygge voksne, spise og lære om enkel hygiene, og også litt hvordan man oppfører seg mot andre.

En plan for hvert barn

Samtidig fungerer senteret som en resepsjon, eller kartlegging av barna. De frivillige snakker med dem, finner ut hva som er deres problemer og behov lager en plan for hvert barn, for eksempel tilbake til skolegang. Så sluser de dem videre til aktiviteten som passer for dem. - Den viktigste aktiviteten vår er skole. Vi støtter skoleklær, skolelunsj og bøker for å få barna tilbake på skolen, sier Ingvild. - Noen gang er det også bare hjelp med systemet som skal til. På bildet ser du Mohammed*, 12 år gammel og går i 7 klasse. Han hadde droppet ut av skolen for å jobbe. Vi støttet ham så han kunne gå tilbake til skolen. På testen midt i skoleåret ble han nummer tre i klassen.

Store forskjeller

- Sudan har store forskjeller, og alt er på ingen måte helt elendig, sier Ingvild. – Barna som lever på gata står nederst på rangstigen. Mange av dem kommer fra områdene rundt byen, der familien lever som nomader og ofte i stor fattigdom. Foreldrene kan kanskje ikke lese eller skrive, og trenger pengene til mat, forteller hun videre.

Familiegjenforening

Barna blir sendt av gårde for å jobbe, havner kanskje langt hjemmefra – og kan bli borte for godt. Noen har kanskje rømt fra internatskole, og mistet kontaktinformasjonen til familien. – Vi hjelper derfor også til med familiegjenforening, sier Ingvild. I løpet av 2017 hjalp de 10 barn tilbake til sine familier. På bildet ser du Jamal *, sammen med fetteren hans som kommer for å hente ham hjem.

- Det tok oss tre uker å finne familien hans, sier Ingvild. De samarbeidet tett med Røde Halvmåne, som har frivillige rundt i hele Sudan som jobber med familiegjenforening. - Det var veldig rørende å se reaksjonen når han fikk kontakt med familien igjen sier Ingvild. Mange av barna har ikke snakket med familien sin på månedsvis, forteller hun.

Ble målene nådd?

Ingvild og Taha er tilbake i Norge, men samarbeidet med senteret i Kassala fortsetter. Men ble målene nådd? – Barna ble i alle fall godt kjent med familien, med arabisk språk og kultur. Og de ble gode til å leke med lite leker, sier Ingvild.

- Vi fikk startet opp "From street to safety Sudan" og bygget et senter og en restaurant som dekker en del av utgiftene, fortsetter hun, og forteller om noen av resultatene:

- Et system for registrering og oppfølging av de enkelte barna. Vi sendte 9 barn tilbake på skole i de vanlige klassene, og vi fikk startet en egen klasse for 19 barn som trenger litt mer opplæring før de kan integreres inn i den vanlige skolen. 10 barn ble gjenforent med sine familier. Vi startet opp en klasse for 29 analfabetiske mødre så de kunne lære å lese og skrive, og kveldsundervisning for 14 barn, og opplæring i håndarbeid for salg for 7 jenter. Senteret er oppe og går, og vi har registrert 460 brukere, mellom 150-200 brukere er innom hver uke.

Arbeidet fortsetter både i Sudan og Norge – takk Ingvild, Taha og alle frivillige og samarbeidspartnere i begge land – det nytter!

* guttenes navn er endret.


Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page