top of page

"En av de verste humanitære katastrofene i nær historie"

20. mars 2024:


FN advarer om at Sudan nå gjennomgår en av de verste humanitære katastrofene i nær historie. Kampene mellom militæret og den paramilitære gruppen RSF (Rapid Support Forces) har pågått i nesten et år, og sult og masseflukt preger nå Sudan. Mer enn 8 millioner mennesker er på flukt, og 18 millioner mennesker står foran akutt matusikkerhet. Ifølge FN er 730.000 barn underernært.


Hva skjer i Kassala?

Foreløpig har Kassala vært spart for de verste lidelsene, siden kampene har foregått andre steder i landet. Likevel er befolkningen sterkt berørt. Det har kommet over 200.000 flyktninger til byen, og alle skolene er stengt for å huse flyktningene. Krigene og kampene som har pågått i Sudan det siste året har påvirket produksjonen av mat, og rett før nyttår flyktet mange jordbrukere fra gårdene sine i Wad Madani, øst i Sudan, på grunn av angrepene. Mangelen på matvarer fører til en økning av prisene og en stor begrensning i tilgangen på mat for folk flest. De stengte skolene fører til manglende utdanning for barn og ungdom. Det fører også til arbeidsledighet for lærere og andre ansatte på skolene.


Hva gjør Til trygghet?

Til trygghet har siden 2011 samlet inn penger i Norge for å hjelpe gatebarn i Sudan. Vi har finansiert sentere i både Port Sudan og Kassala, og vi har sørget for at flere hundre barn og ungdom har fått hjelp. Med vår hjelp har From Street to Safety de siste sju årene drevet et gatebarnsenter i Kassala. Trygg voksenkontakt, lek, varm mat, kaldt vann, opplæring i rettigheter og hygiene, samt mulighet for avslapning og fritid har vært kjærkomment for mange tusen barn og ungdom i løpet av disse årene. I tillegg har vi hvert år gitt mellom 70 og 85 barn mulighet til å gå på skole. Noen var i ferd med å avslutte utdannelsen sin da krigen brøt ut i april i fjor. Det er med tungt hjerte vi ser at skolegangen nå settes på vent for alle barna i Sudan. Vi er veldig glade for at gatebarnsenteret foreløpig har mulighet til å holde åpent og tilby mat til barna som kommer innom. I tillegg har de gjennomført noe undervisning, noe som er viktig for å holde kunnskapen varm, da de fleste av disse barna kommer fra familier som ikke kan lese og skrive.


Hva kan du gjøre?

Vår største økonomiske trygghet er trygghetsfadderne våre. Gjennom en månedlig overføring er de med på å sikre en forutsigbar inntekt. Bli trygghetsfadder ved å overføre en fast beløp hver måned til Til trygghet sin konto 1254.05.76872. Merk overføringen "trygghetsfadder" og skriv inn din epostadresse. De fleste fadderne gir rundt 250 kroner, men beløpet du gir er selvsagt valgfritt.

Vi er helt avhengige av donasjoner, og hver krone gjør en stor forskjell. 

Du kan også donere et valgfritt beløp til VIPPS: 99527


Sudanske flyktninger får matrasjoner fra hjelpeorganisasjoner i Metche-leiren øst i nabolandet Tsjad tidligere denne måneden. De overfylte flyktningleirene i dette området er i ferd med å gå tom for penger. Det forverrer en alvorlig humanitær krise som i stor grad skyldes krigen i Sudan, ifølge FN. Foto: Jsarh Ngarndey Ulrish / AP / NTB.

Comments


Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page