top of page

Mat og helse

 

Kompetansemål etter 10. trinn:

  • lage mat frå norsk og samisk kultur og frå andre kulturar og samanlikne og utforske råvarer og matlagingsmetodar som blir brukte i ulike matkulturar

  • vise gjennom matlaging og måltid korleis identitet og fellesskap blir formidla i ulike kulturar

Sudansk matkultur

Den sudanske matkulturen er ulik over hele landet, men har likevel noen likhetstrekk. Noen eksempler er bruken av de ulike mel- og korntypene, dyrkingen av grønnsaker, frukt og korn.

I landet blir det konsumert mye kjøtt fra en rekke dyr, men som vanligst fra storfe, lam og kylling. I tillegg blir det spist mye fisk i områdene rundt Rødehavet på østkysten nær Den arabiske halvøy.

Om du vil finne en unik og variert kombinasjon av de ulike matvanene og rettene i landet, er hovedstaden, Khartoum, byen å dra til. Der kan du finne alt fra Kisra, Asida og Gorasa. Kisra er en gjæret pannekake som spises med ulike sauser. Asida er en melbasert pudding av den grovmalte typen mel. Asida er en tjukk pannekake som spises med sauser og gjerne gryteretter. Dette er bare noen av rettene den sudanske matkulturen inviterer til!

Oppskrifter

Nedenfor er det seks ulike oppskrifter på mat som er populært i Sudan; to molah’er (gryteretter), tre salater og pitabrød. I et sudansk måltid er det vanlig å ha én molah (gryte) og en eller to salater (jo flere mennesker, jo flere salater). De pleier også å spise pitabrød sammen med middagen, og gjerne fra samme fat. Kos dere med matlagingen og måltidet!

Gresskar.jpg
pitabrød.jpg

Aubergingryte

Ingredienser:

2 store eller tre små rødløk

1 boks hakkede tomater eller 3-4 ferske tomater

3 ss tomatpure

3 fedd hvitløk

1-2 ss malt koriander (frøene, ikke frisk eller tørka koriander)

Ca 2 dl vann

2 auberginer

2-400 gram lamme- eller oksekjøtt med bein

Matolje til å steke i

Salt

 

Framgangsmåte:

Skrell og kutt løken i småbiter, hell litt olje i en gryte og surr løken til den er helt gyllen og myk. Hell så på vannet og tomatene og la det småkoke sammen med kjøttet mens du kutter opp auberginen i passe tykke skiver, ca 1 cm. Stek så auberginene i rikelig med olje. Bruker du lite olje, suger auberginen til seg all oljen. Stek auberginen til den er gyllen, eller har gitt fra seg oljen igjen. Når kjøttet er gjennomkokt og løken begynt å gå i oppløsning, ca 40 min, kan du ha i hvitløk (knust i morter eller raspet eller hakket veldig fint), koriander og tomatpure. Rør godt så tomatpureen og krydderet blir fint fordelt. Ha så i auberginen og smak til med salt (ca 2 ts). La det småkoke i ca 10 min. Voila, klart til å servere!

Gresskargryte

Ingredienser:

2 store eller tre små rødløk

1 boks hakkede tomater eller 3-4 ferske tomater

2 ss tomatpure

3 fedd hvitløk

1-2 ss malt koriander (frøene, ikke frisk eller tørket koriander)

2 ts malt kanel

Ca 3 dl vann

500 gram gresskar

200-400 gram lamme- eller oksekjøtt med bein

Matolje til å steke i

Salt

 

Framgangsmåte:

Skrell og kutt løken i små biter, hell litt olje i en gryte og surr løken til den er helt gyllen og myk. Hell så på vannet og tomatene og la det småkoke sammen med kjøttet mens du kutter opp gresskaret i terninger. Putt gresskarterningene i gryta. La det koke i ca 40 min til kjøttet er gjennomkokt og løken begynner å gå i oppløsning. Ha så i hvitløk, krydder og tomatpure, smak til med salt. La det småkoke på lav varme i 10 min til, eller en time hvis du har tid.

 

Vegetarversjon:

Bytt ut kjøttet med litt mer gresskar og grønnsaksbuljong.

Gulrotsalat

Ingredienser:

1 gulrot

2 fedd hvitløk

3 dl yoghurt

Litt olje til å steke i

salt

 

Framgangsmåte:

Rasp gulroten, finhakk/mortre/rasp hvitløken. Når hvitløken og gulroten er klare, varm en panne med litt olje i. Stek den raspede gulroten og hvitløken litt til gulroten skifter farge fra orange til litt mer gul. Sett det til siden så det kan avkjøle seg litt. Når det ikke lenger er veldig varmt, bland det med yoghurten og smak til med salt.

Pitabrød:

Til 8 pitabrød trenger du omtrent:

25 gram gjær

3 dl skummet melk

1 ts salt

1 ss smør

400-450 gram hvetemel

Fremgangsmåte:
Varm opp melken og smøret til væsken er fingervarm og rør ut gjæren. Rør sammen mel (men spar på litt av melet) og salt i bakebollen, lage en grop og tilsett væsken. Rør sammen til du får en jevn deig. Elt så mye du orker, dekk med plast og sett til heving. Deigen skal heve lunt og trekkfritt, gjerne i romtemperatur, i ca 10 minutter, men gjerne litt lengre. Sett stekovnen på 275 grader (over- og undervarme).

Ha deigen på melet bakebord. Form deigen til en pølse og del i 8 like emner. Trill emnene til boller og la de hvile noen minutter på bakebordet, slik at de vil bli enklere å kjevle ut.

Kjevle bollene ut til runde, flate brød, ca 15 cm i diameter. Legg brødene på bakepapirkledt stekebrett, 4 på hvert brett. Stek umiddelbart brødene midt i ovnen i ca 5-8 minutter. Du må følge med underveis for ovner steker ulikt og på så høy temperatur kan det fort bli for varmt mot slutten!

Avkjøl pitabrødene på rist.

Yoghurtsalat

Ingredienser:

1/2 agurk

1 gulrot

1 fedd hvitløk

Salt

3 dl yoghurt

 

Framgangsmåte:

Rasp gulrot, agurk og hvitløk. Bland det sammen, ha over yoghurt, bland godt og smak til med salt.

Auberginesalat.jpg

Auberginsalat

Auberginesalat kan lages på nesten like mange måter som det er familier i Sudan, men her er én måte å gjøre det på:

 

Ingredienser:

2 auberginer

2-3 ss peanøttsmør. (helst usaltet grov type. Alt går, men uten sukker er best)

2 lime

1 fedd hvitløk (hvis du liker den sterk er det lov med to)

2 ss naturell yoghurt (helst av den tykke matyoghurten, men vanlig naturell går også)

1-2 ts salt (smak til, dette avhenger litt av hva slags peanøttsmør du bruker )

Matolje til å steke i

 

Framgangsmåte:

Skrell auberginen og kutt den i terninger. Stek den. Her kan du enten putte den i ovnen med litt olje på på høy varme, eller steke den i panne med rikelig med olje.

La auberginene avkjøle seg litt mens du skreller og finhakker/mortrer hvitløken.

 

Putt auberginene i en bolle, klem ut juicen av limen over auberginen og tilsett alle de andre ingrediensene. Mos og bland med en gaffel eller i foodprosessor. Bruker du foodprosessor, pass på at den ikke blir for finhakka.

Sjekk om det er nok salt, og nok lime. Smaker det knall? Server det!

 

Mulige variasjoner:

  1. Kutt en gulrot og en grønn paprika i små biter og bland inn i auberginsalaten når den er ferdig.

  2. Bytt ut 1 lime med litt eddik

  3. Bytt ut peanøttsmør og lime med 1 dl yoghurt

     

bottom of page