top of page

Uroligheter i Sudan

De siste ukene har det foregått massive protester og demonstrasjoner mot myndighetene i Sudan, etter at president Al-Bashir kansellerte brenselsubsidiene i en allerede svært ustabil økonomi. Demonstrasjonene har vært landsomfattende, og de største siden Al-Bashir kom til makten i 1989. Sudanske ungdomsgrupper og aktivister krever et regimeskifte, og regimet har svart med brutalitet. Siden 23. september er minst 60 mennesker drept, flere hundre skadet, og i følge myndighetene over 600 mennesker er arrestert. Sikkerhetsstyrkene (NISS) har arresterert opposisjonsmedlemmer, ungdomsaktivister og politikere, i tillegg til vanlige borgere som blir ansett som opposisjonelle.

Informasjonshullet er stort, ettersom flere nyhetsredaksjoner og internett ble periodisk stengt. De største demonstrasjonene har foregått i Khartoum og Wad Medani, men også i Port Sudan har vi fått rapporter om sporadiske demonstrasjoner.

I situasjoner som denne blir de som mangler trygghet ekstra sårbare. Vi har tidligere skrevet om hvordan barna og ungdommene på senteret ofte er utsatt for fengsling og urettferdig behandling, "gatebarna" blir lett en syndebukk for uroligheter i gatebildet. Mahmoud har fortalt oss at 16 av barna som er registrert hos oss nå har blitt fengslet, enten anklaget for å delta i demonstrasjonene, eller for for å forhindre at de bidrar til "sivil uro".

Heldigvis har Nida'a al-hayat et godt samarbeid med fengselsdirektøren, som gir oss beskjed når noen av "våre" er i trøbbel, slik at Mahmoud og de andre på senteret kan sørge for at de som er fengslet får mat og tilsyn i fengselet. Det gir trygghet i en utrygg tilværelse.


Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page