top of page

Fra vondt til verre i Sudan

Av: Taha Hussein Ahmad, grunnlegger av gatebarnsenteret i Kassala og styremedlem i Til trygghet. Dato: 01.07.2024


Borgerkrigen i Sudan pågår fortsatt for fullt, og den paramilitære gruppen RSF har nå invadert Sinja by, som er hovedstaten i delstaten Sennar sør i Sudan. De har stjålet verdisaker og biler fra folk, samt matlagre og drivstoff. Flere tusen har blitt tvunget på flukt.


Gjennom min norsk-sudanske venn Adam har jeg fått informasjon om 70 år gamle Osman og familien hans. Dette er Adams slektninger. De er én av mange familier som har måttet flykte fra sitt hjem i Sinja. De går til fots mot Alhawata i delstaten Algadarif.

RSF bruker våpen til å rane husene og skremme folk, og de har også drept mennesker som ikke samarbeider.


Osman har tre voksne døtre og en sønn, og både han og kona hans er syke.


RSF kom inn i huset deres og tok de to bilene som de eier, det meste de hadde av penger, samt gullsmykker. RSF kastet dem ut av huset og familien går nå til fots ut av byen, sammen med tusenvis av andre mennesker. Et hav av mennesker strømmer mot Alhawata og deretter videre til de store byene Algadarif, Kassala og Port Sudan.


Osman er så syk at han ikke klarte den lange turen, og halvveis måtte han stoppe og vente på at de yngste døtrene hans gikk for å skaffe hjelp.


Min venn Adam prøver å få tak i en bil som kan hente dem, men han har nå mistet telefonkontakten med dem, antagelig fordi den gamle telefonen de fikk lov til å ta med seg er tom for batteri.


Vi håper at Osman og familien hans kommer i sikkerhet så fort som mulig.


Samtidig i Kassala: Det forventes nå at byen igjen må ta imot mange hundre mennesker de neste timene, og på gatebarnsenteret i Kassala vil From Street to Safety stå klare med mat og drikke til minst 200 mennesker.


Situasjonen i Sudan går fra verre til verst, og vi er nødt til å hjelpe til.


Om du kan bidra, send en beløp til VIPPS: 99527


Eller kanskje du har mulighet til å bli trygghetsfadder? Overfør et fast beløp hver måned til Til trygghet sin konto 1254.05.76872. Merk overføringen "trygghetsfadder" og skriv inn din epostadresse. De fleste fadderne gir rundt 250 kroner, men beløpet du gir er selvsagt valgfritt.

Vi er helt avhengige av donasjoner, og hver krone gjør en stor forskjell. 

PS: Bildet nedenfor er ikke av Osman og familien, men det har blitt tatt i Sennar-området de siste dagene og blitt spredt i sosiale medier for å få oppmerksomhet om katastrofen som utspiller seg i et av Afrikas største land.


PPS: Osman er ikke hans egentlige navn. Siden vi ikke har mulighet til å spørre ham om samtykke til publisering, har vi valgt å anonymisere.


Comments


Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page