Det er triste og dramatiske nyheter fra Sudan om dagen. Heldigvis er det ikke like ille over hele landet, og i Kassala er det rolig. Styreleder Taha har laget en liten oppsummering av situasjonen slik vi ser den.
Uoversiktlig situasjon
Det kommer for tiden mye informasjon inn via TV og sosiale medier om situasjonen i Sudan. Ikke all denne informasjonen stemmer, og det kan være vanskelig å få verifisert info og få et godt overblikk. Ulike TV-kanaler som sender mer direkte fra kampene kan gi ut informasjon om hvem som har vunnet et område, og like etter komme med kontrabeskjed. Det er en uoversiktlig situasjon. Styrkene fra Rappid Support Forces (RSF) beveger seg rundt i sentrum av hovedstaden Khartoum, og ut til sør, nord og øst til Sharque Alneel-området. Militære kjemper imot, og går inn med styrker og erklærer noen gater fri for RSF, men de kommer tilbake kort etter militære har dratt.
Hvor er det krig?
Krigen foregår i hovedsak inne i hovedstaden Khartoum. RSF-leder Dagalo sa i et TV-intervju «Khartoum er vårt hovedmål». Det var også en del krigsaktivitet i Darfur de første dagene av krigen, både kamper og stjeling fra medisin og matlagre. Nå har det roet seg. Men muligheten for ny krig i Darfur er der. Lederen av Sudan Liberation Army, og statssjef i Delstaten Darfur, Minni Minnawi, truer dem som stjeler i Darfur med en reaksjon. Dette tyder på at flere paramilitære grupper kan komme til å involvere seg i krigen.
Rolig i nabostatene, også Kassala
Øst i Sudan, i statene Kassala, Gadaref og Rødehavstaten er det enn så lenge veldig rolig. Likevel er det noen bekymringer om at nabolandene kan involvere seg, særlig er man bekymret for at Etiopia kanskje skal utnytte situasjonen til å ta tilbake Al-fashaga-området som de tapte til Sudan under kampene i Etiopia i fjor. Etiopias offentlig meldinger støtter Sudan og er ikke interessert i ny konflikt med Sudan.
Sør-Sudan er også ganske rolig og det kommer ingen nyheter om kamper der. Det er nyheter om at folk som flykter fra kampene beveger seg sørover til Sør-Sudan, men ingen bekreftelse eller verifisering av hvor mange som har krysset grensen.
Humanitær situasjon: Ustabilt og farlig i hovedstaden
Gatekampene i hovedstaden gjør Khartoum veldig utrygg og farlig for alle som bor der, flere er drept av kuler eller bombesplinter i sine hjem. Få tør å bevege seg ute i gatene, og sykehusene sliter med å få inn personale på jobb. Våpenhviler som har blitt erklært, er blitt brutt gang på gang, og leger og sykepleiere som har vært på jobb siden krigen startet er helt utslitt. Også kronisk syke pasienter, kvinner som skal føde, kreftpasienter under behandling og andre kommer seg ikke til sykehus, men sitter fast i sine hjem.
Mange store handleområder er totalt ødelagt, folk får ikke tilgang til å handle mat, og vannforsyningen er ustabil i mange områder i hovedstaden.
Matlagre raidet og utstyr stjålet
Røde halvmåne (Røde Kors) sitt mat- og utstyrslager er blitt raidet, og mat, utstyr og flere biler og lastebiler er stjålet. Frivillige ber om sikre korridorer, "safe paths", så de kan samle døde soldater fra gatene og gi nødvendig humanitær hjelp. Dessverre er det fortsatt ikke mulig å få til dette, akkurat nå er det mørkt for både sivile og soldater i hovedstaden.
Folk flykter ut fra Khartoum, både sør til delstaten Al-Jazeera og mot øst til Port Sudan. Men de fleste får ikke mulighet til å forlate Khartoum på grunn av fare for livet for de som beveger seg utendørs, med stadig skiftende gatekamper og luftangrep i mange områder. Det er rapporter om flukt fra vest Sudan til nabolandene Chad og Sør-Sudan, også dette uten bekreftelse på antall flyktninger.
Hvor lenge vil krigen vare?
Ingen vet hvor lenge krigen kommer til å vare, men vi ser med bekymring et lignende mønster som vi har sett i Jemen og Libya, med paramilitære grupper som bruker sivile som skjold og gjemmer seg i husene i de mest folkerike områder. Dette gir dem mulighet til å gjemme seg godt, og bevege seg rundt fra bygg til bygg og fra gate til gate. Dette fører til store ødeleggelser på infrastruktur rundt i hele byen. Det verste scenarioet vi frykter er en ny Aleppo i Khartoum, om ikke krigen stopper snart. Evakuering av ambassadepersonell fra alle vestlige og østlige land er ikke et godt tegn for muligheter til fred.
Hvordan kan vi i Norge og Til Trygghet hjelpe?
Vi har folk med på laget med lang erfaring fra frivillig arbeid i Sudan, og har mulighet til å mobilisere enda flere frivillige til å utføre nødhjelpsaktiviteter. I situasjonen i Sudan nå er det behov for hjelp fra alle, og vi skal snakke med folk i Kassala for å høre hvordan vi kan bidra. Vi skal gjør det vi kan for å beskytte barn, hjelpe med medisiner, mat og drikke og husly. Vi må starte umiddelbart og jobbe så fort vi kan med et nødhjelp til Sudan.
Ting vi kan gjøre for å støtte sivilbefolkningen i Sudan nå:
1. støtte sykehusene
2. støtte internt fordrevne, særlig barn
3. fortsette våre aktiviteter og utvide matserveringstilbudet på senteret i Kassala
4. jobbe med informasjon og familiegjenforening.
Vi ønsker flere ideer om hva vi kan gjøre. Ta gjerne kontakt om du vil bidra eller har ideer til oss. Takk for all støtte og hjelp fra våre støttespillere, det er viktigere enn noensinne.
Hilsen styreleder Taha
Comments