top of page

100 dager med krig i Sudan. Kan du hjelpe?

Det har vært krig i Sudan i over 100 dager, og situasjonen er veldig alvorlig.

Den paramilitære gruppen RSF har kontroll over flere steder i hovedstaden Khartoum, blant annet flere sykehus, samt forsyningsanleggene til vann, strøm og drivstoff. I tillegg til dette bruker de husene både til å bo, men også til å skyte mot militære mål. Dette gjør at de sivile husene der RSF bor, har blitt til militære mål.

Mye nyttig informasjon finnes på FN sine sider, og den blir oppdatert hver dag, så her kan det være verdt å ta en titt!


Hvordan er situasjonen i Kassala?

I Kassala er situasjonen rolig, og det er heldigvis ingen aktiv krig. Men på grunn av krigen, er det over 75000 internflyktninger som har kommet til Kassala, og matvareprisene og husleieprisene har økt som en direkte følge av dette. En allerede ustabil nasjonal økonomi har blitt enda mer ustabil, og inflasjon gjør at både lønna til vanlige arbeidere og penger sendt fra utlandet er mindre verdt. Skolen har vært stengt siden april som følge av situasjonen i landet.

På kartet nedenfor kan du se hvordan Sudan er plassert på det afrikanske kontinentet, samt hvor Kassala er i Sudan. Kassala ligger like ved grensen til Eritrea, ikke langt fra hovedstaden Khartoum, men er foreløpig skånet for krigens herjinger. I flere tiår har Kassala vært et senter for flyktninger fra Eritrea, mens nå er majoriteten av flyktningene internt fordrevne fra eget land.


Hvordan går det på senteret?

Siden banktjenestene i Sudan har vært nede over lengre tid har vi i Til trygghet ikke kunnet overføre penger fra Norge til Sudan. Senteret vårt i Kassala har derfor dessverre måttet holde stengt i 10 dager etter Eid Al Adha på grunn av manglende driftsmidler. Heldigvis fikk From Street to Safety låne penger til drift av en lokal person, og de fikk åpnet senteret igjen. Nå er driften i full gang!


Gjennomsnittlig antall besøkende er 65 barn hver dag, og aktiviteter går nå som normalt med leksehjelp, lek, matservering, TV-titting, trygg voksenkontakt, vask av klær, osv. Siden skolen er stengt, er senteret viktigere enn noen gang.


På grunn av det store antallet med flyktninger, inflasjon og generelt en ustabil økonomi, ser vi i Til trygghet at pengene våre ikke strekker like langt som vi hadde håpet. Alt har blitt dyrere i Sudan, og hjelpebehovet er om mulig enda større enn tidligere.


Har du mulighet til å bidra?

Bli Trygghetsfadder ved å overføre et fast, månedlig beløp til kontoen til Til trygghet! 300 kroner i måneden er nok til å støtte dette viktige arbeidet. Du velger selvsagt selv hvilket beløp du ønsker å støtte oss med. Kontonummeret er 1254.05.76872.


Eller vipps et valgfritt beløp til 99527.For mer informasjon om situasjonen i Sudan, les gjerne innlegget fra tidligere i år skrevet av styreleder i Til trygghet, Taha Hussein Ahmad.


Se også dette kartet fra New York Times som prøver å forutse matvaresituasjonen i Sudan i månedene framover:


Commentaires


Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page